Search

Interjú Kiss Peterrel, a METRANS Csoport elnök-vezérigazgatójával - Meg kell értenünk a vasúti szállítás fontosságát

A globális klímavédelmi célok elérése érdekében az áruszállítást egyre inkább a vasútra szükséges terelni. Ez a jó szándékú megoldás azonban számos akadályba ütközik jelenleg. Például nincs kellő mozgástér az új vasúti termékek számára, és számos politikai bejelenést később nem követnek tettek. A HHLA vasúti leányvállalataként működő METRANS is küzd ezekkel a problémákkal. Az alábbi interjúban Kiss Péter, a METRANS Csoport vezérigazgatója beszél a vállalat szerepéről és felelősségéről a klímabarát áruszállításban. Ugyanakkor rámutat a jelenlegi helyzet problémáira, és hangsúlyozza a szükséges feltételek megteremtésének fontosságát.

 

Az éghajlatváltozás az elkövetkező évek egyik legnagyobb kihívása lesz, és a METRANS ki akarja venni a részét a megoldásból. Hogyan fogja ezt elérni a vállalat?


A jelenlegi körülmények között a klímabarát áruszállítás csak vasúton történhet, mivel más műszaki megoldások még nem kellően fejlettek. Ezért vasúti és intermodális vállalatként nagy a felelősségünk, aminek tudatában is vagyunk. Ennek a küldetésnek a teljesítése során azonban némileg magunkra maradtunk. Ennek az az oka, hogy még mindig túl szűk azoknak a vállalatoknak a köre, amelyekkel meg tudnánk osztani ezt a felelősséget. Például a kikötők és a szárazföld közötti klímasemleges áruszállítást szolgáló „HHLA Pure” fenntartható termékünket 2019-es bevezetése óta csak nagyon kevés ügyfél rendelte meg, és szinte nem is hallunk olyat, hogy „igen, én ezt akarom!”.

 

Ez azt jelenti, hogy számos akadály áll a klímasemlegesség útjába?

 

Az energiaárakat érintő jelenlegi fejlemények alapján kétségeim vannak, hogy képesek leszünk-e elérni az éghajlati célokat. A vontatási energia ára drámaian megemelkedett, egyes országokban 100%-kal, Magyarországon pedig úgy tűnik, hogy 300%-kal. Ezt nem fogadhatjuk el. Most már a politikusokon múlik, hogy megtegyék a megfelelő lépéseket. Ugyanakkor továbbra is kitartunk azon célunk mellett, hogy még több árut szállítsunk klímasemleges módon. Elkötelezettek vagyunk e küldetés mellett, még akkor is, ha a „HHLA Pure” 2022-ben háromszor-négyszer többe fog kerülni a vállalatunknak.

„A költségeknek kellően vonzónak kell lenniük ahhoz, hogy a szállítmányozók hajlandóak legyenek átállni a vasútra. Jelenleg a vasúthálózat még nincs olyan állapotban, hogy felvegye a versenyt a közúti szállítással.”

Az európai politikai szféra szállítási forradalomra számít. Mennyire tekinthető stabilnak a vasút helyzete a jogi keretek és a pénzügyi támogatások majdani kialakítása szempontjából?

Sok politikai szereplő még nem ismerte fel a vasúti szállításban rejlő lehetőségeket. Itt nem csak a fenntarthatóságról van szó. Például a vasút volt az egyetlen olyan közlekedési mód, amely még válság idején is megbízhatóan teljesíteni tudta az ellátási feladatait. Ahhoz, hogy ez a jövőben is így legyen, a politikusoknak meg kell teremteniük a szükséges keretfeltételeket – az egyes országokban és az EU szintjén egyaránt. Olyan szabályozásra van szükség mind a vasútvonalak, mind a kombinált szállítás széles körű támogatása terén, amely minden vállalat számára egyformán kedvező. A szállítás forradalma csak akkor valósulhat meg, ha valóban a vasútra összpontosítunk.

Jelenleg az a benyomásom, hogy csak a nagyobb piaci szereplőkkel és azok problémáival foglalkoznak. Ezzel szemben a kisebb vállalatoknak és egyes szakmai szövetségeknek nagyon hangosnak kell lenniük ahhoz, hogy az igényeiket egyáltalán meghallják. Ugyanakkor ezeknek a kisebb vállalatoknak is fontos szerepük van, ezért azt szeretnénk, ha a politikusok nagyobb érzékenységet tanúsítanának ezen terület iránt.

Említette a kombinált szállítást. Mit kell tenni annak érdekében, hogy ez a terület a lehető leghamarabb megfeleljen a vele szemben támasztott magas elvárásoknak?

A kombinált szállítás költségeinek kellően vonzónak kell lenniük ahhoz, hogy a szállítmányozók hajlandóak legyenek átállni a vasúti szállításra. Ehhez a közúti közlekedés költségeit jelentősen ki kell igazítani, célszerűen a szén-dioxid-kibocsátással arányosan. A vasút ebben a tekintetben sokkal jobban teljesít, ez mégsem tükröződik az árban. Németországban különösen sok vita folyik az áruszállítás vasútra való áthelyezéséről. De hogyan fog ez valójában működni, ha nincs kellő mozgástér az új vasúti termékek számára? A kontinentális szállításban növekvő költségekkel és kapacitáshiánnyal kell szembenéznünk. Napjainkban a vasútüzemeltetőknek folyamatosan új megoldásokat kell keresniük a stabil működés biztosítása érdekében. A vasúthálózat még mindig nincs olyan állapotban, hogy felvegye a versenyt a közúti közlekedéssel.

Mit változtathatnak maguk a hálózatüzemeltetők Európában?

Kicsit sajnálom a hálózatüzemeltetőket. A politikusok jelölik ki az irányt, a hálózatüzemeltetőknek pedig minden közlekedési vállalat számára biztosítaniuk kell a vasút igény szerinti használatát, ideális esetben a legjobb vasúti útvonalakon, kerülőutak nélkül. Sőt, Németországban a személyszállítás még mindig elsőbbséget élvez a teherszállítással szemben. Felmerül a kérdés, hogy az áruszállítás nem fontos?

Egy másik nehézség, hogy a vasúti közlekedés nem elég gyors a közúti szállításhoz képest. Most azt halljuk, hogy a teherforgalomnak legalább 100 km/h sebességgel kell haladnia, és. „csak” 15 percet kell várakoznia a határátkelőhelyeken. Ezt teljes mértékben támogatjuk. Ugyanakkor kétlem, hogy ezt a bejelentést tettek követik majd. Még mindig nem világos, hogyan lesz valóság ebből az ígéretből.

Kinek kellene a változások élére állni?

Úgy gondolom, hogy mindannyiunknak együtt kell dolgoznunk az egész rendszeren. Az üzemeltetők és a fuvarozók is némileg magukra vannak utalva. Mindenki kínál néhány részleges megoldást, de egyébként semmi sem történik. Csak az egész rendszer fejlesztésével leszünk képesek arra, hogy a jövőben is megbízhatóan végezzük a munkánkat.

Az egész rendszer a szállítmányozókat, a speditőröket és a fuvarozó cégeket is magában foglalná. Lát hajlandóságot a részükről a változtatásra?

Igen, az ellátási láncok törékenysége mozgásba hozott néhány dolgot ezen a területen. Mindannyian állandó zavarokkal szembesülünk, amelyek a tengeren kezdődnek a hajók érkezésével. Ez azt jelenti, hogy be kell vonnunk a hajózási társaságokat. Néhány kikötőben is javítanunk kell a helyzeten, mert a vasúti hálózaton gyakran sok az építkezés, a szállítási útvonalak feltorlódnak. Nem a koronavírus-járvány miatt élünk nehéz időszakot, hanem a globalizáció, a digitalizáció és az éghajlatváltozás állítja drasztikus kihívások elé az egész rendszert a stabilitás és a megbízhatóság szempontjából. Mindannyiunknak tisztában kell lennünk a vasúti közlekedés nyújtotta előnyökkel. A legtöbb METRANS-ügyfél már megértette ezt. Mi pedig még nagyobb erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy a jövőben is a legmagasabb minőségben felelhessünk meg ügyfeleink növekvő elvárásainak.

SIGN IN

TO OUR

NEWSLETTER

GET IN

TOUCH

© 2023 METRANS